[...] bazylia suszona 0,6%, aromat, przyprawy (czosnek, pieprz biały). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 298 kcal Tłuszcz: 27,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2 g) Węglowodany: 3,9 g (w tym cukry: 3,7 g) Błonnik: 4,2 g Białko: 7,1 g Sól: 1,4 g Wegańska pasta to smaczna propozycja dodatku na kanapki. Można ją zjeść solo [...]
[...] tłuszcz kakaowy, proszek kokosowy 13%, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 481 kcal Tłuszcz: 39 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 27 g) Węglowodany: 47 g (w tym cukry: 5,2 g, poliole: 23 g) Błonnik: 6,8 g Białko: 4,2 g Sól: 0,2 g Batonik Super Fudgio to fajna alternatywa tradycyjnej czekolady [...]
[...] koperek 1%, suszone drożdże, sól, skrobia, stabilizator (guma ksantanowa). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 262 kcal Tłuszcz: 26 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,5 g) Węglowodany: 3,0 g (w tym cukry: 1,0 g) Białko: 4,0 g Sól: 1,0 g Czy warto kupić Kremową pastę z koperkiem z Luter? Tak naprawdę, to na rynku dostępnych jest [...]
[...] czerwonej i zielonej papryki 1,3%, sól, mieszanka przypraw, chilli 0,3%. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 160 kcal Tłuszcz: 12 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g) Węglowodany: 8,0 g (w tym cukry: <0,5 g) Białko: 5,0 g Sól: 1,2 g Pasta z tofu z papryką i chilli ma dobry skład, dobrze smakuje i może stanowić ciekawe [...]
[...] gellan, aromat, tiamina (B1), ryboflamina (B2), witamina B6, witamina B12. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 63 kcal Tłuszcz: 1,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g) Węglowodany: 11,4 g (w tym cukry: 7,1 g) Białko: 0,4 g Sól: 0,11 g Napój Müllerdrink Vegan to bardziej deser, taka alternatywa dla koktajlu na bazie mleka. [...]
Jestem na redukcji i mam dwa rodzaje płatków owsianych, jedne zwykłe tanie za £0.80 a drugie eco za £2.50. Te droższe są smaczniejsze ale mają nieco więcej tłuszczu ale za to aż 4.3 Saturates. Które bardziej nadają się do redukcji? Czy może nie ma wielkiej różnicy? Czemu droższe i ekologiczne mają zły tłuszcz? Czy on jest zły? PIERWSZE (tanie) [...]
Witam ostatnio czasem zamiast kostki twarogu/ryby zdarza mi się zjeśc na noc troche żółtego sera którego plaster zawiera 3,3g kwasów tluszczowych z czego 2g to nasycone kwasy. Czyli jeśli zjadłem 10 plastrów w ten sposób skonsumowałem 20g nasyconych kwasów tłuszczowych . Co dzieje się z tymi kwasami oraz z naszym organizmem ? Domyślam się ze [...]
Witam. Moje pytanie dotyczy diety na masę. Mam 35 lat i trenuję na masę. Wyczytałem w różnych źródłach, że przy diecie na masę nie należy spożywać kwasów tłuszczowych nasyconych, za to należy spożywać sporo kwasów tłuszczonych nienasyconych (w moim przypadku jest to oliwa z oliwek). Moje pytanie jest następujące: Zakładając, że pozwolę sobie na [...]
Cześć, nigdzie nie mogę znaleźć "Pojedynczych pytań", więc zakładam temat z pytaniem: dlaczego kwasy tłuszczowe nasycone uważa się powszechnie za niezdrowe i czy faktycznie takie są?
[...] krążenia. Trzeba wziąć pod uwagę, że tłuszcze pełnią doskonałą funkcję energetyczną, mocno i na długo sycą. Dzielić je można na poszczególne grupy, na kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone, nienasycone, ale wyróżniamy też roślinne i zwierzęce, w zależności skąd je czerpiemy. Reasumując, z czego warto czerpać [...]
[...] przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin powinna znależć się obowiązkowo w tej diecie(neutralne [...]
[...] g (1 dawka): wartość energetyczna 1399,9 kJ (329,2 kcal) / 280 kJ (65,8 kcal) białka 51 g / 10,2 g weglowodany 29 g / 5,8 g tłuszcze 0 g / 0 g kwasy organiczne 3 g / 0,6 g nasycone kwasy tłuszczowe 0 g / 0 g Analiza substancji aktywnych: wapń 460 mg / 92 g ( 11,5%*) magnez 275 mg / 55 g ( 18,4%*) witamina C 500 mg / 100 mg (166,6%*) witamina B6 [...]
[...] odżywcza w 100 g Wartość energetyczna 1440 (1568**) kJ / 344,5 (375,1**) kcal Białko 45 g Węglowodany 40 g w tym cukry 7 g Tłuszcz 0,5 (3,9**) g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 (2,8**) g Błonnik pokarmowy 0 g Sód 0,1 g Tauryna 500 mg L-glutamina 250 mg Aminokwasy na 100g Alanina 2201 mg [...]
[...] rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu, produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników [...]
[...] wtedy nazywane są nasyconymi kwasami tłuszczowymi, ale też mogą mieć jedno, dwa lub więcej wiązań podwójnych i wtedy nazywane są nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) można podzielić na dwie podgrupy: -3 i -6. W -3 WNKT pierwsze wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim atomie węgla, podczas gdy w -6 WNKT [...]
[...] już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią któregoś z trójglicerydów, lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest [...]
[...] cel, o tyle w przypadku budowania masy mięśniowej napotykają na większe trudności. Można napisać przewrotnie, że wszystkiemu winne są te dobre tłuszcze, zwłaszcza tłuszcze nasycone, zwierzęce. Winowajcą całego zamieszania wydaje się być kinaza AMPK, która informuje organizm o stanie energetycznym komórki. Kinaza ta jest najsilniej aktywowana [...]
[...] masy ciała, aż do powrotu do poziomu wyjściowego po 18 miesiącach. Ograniczenie tłuszczów w diecie powinno dotyczyć głównie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zawierających nasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast w ramach zaleconej wartości kalorycznej, w diecie należy uwzględnić pokarmy zawierające jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W [...]
[...] cholesterolu i innych miażdżycogennych wskaźników we krwi. Następują wtedy szybciej zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów [...]